Ook wijkcontactpersoon worden? 

 

In een aantal wijken in Houten (en er komen er steeds meer bij), wordt elke eerste zaterdag van de maand van 9 tot 10 uur vuil geraapt (zwerfvuil).

Elke wijk heeft een paar contactpersonen die het materiaal (grijpers, hesjes, plastic zakken) beheren en de mensen uit de wijk elke maand een seintje geven dat het weer zover is! Via Facebook maar ook via directe contacten in de wijk of een whatsapp groep, worden de mensen geïnformeerd over tijdstip en plaats waar te verzamelen. De meeste wijken drinken na afloop een kopje koffie met elkaar (nu even niet vanwege Corona). Koffiedrinken wordt juist ook gedaan vanwege het contact en de ontmoeting. Er wordt per wijk afgesproken wie koffie en koekjes meeneemt of waar men welkom is om koffie te drinken.

Aandachtspunten voor de contactpersonen:

  • Het is erg prettig om met 1 of 2 anderen de coördinatie te doen (zodat je er niet elke maand aan vastzit)
  • Spullen opslaan op een vaste plek, worden meegenomen naar de verzamelplaats als de opruimactie start
  • Maak een whatsapp groep van de mensen van wie je weet dat ze het leuk vinden om mee te doen
  • Doe het steeds op een vast tijdstip en een vaste dag in de maand: geeft helderheid en structuur (tot op heden doen vrijwel alle andere wijken het op de eerste zaterdag van de maand van 9 tot 10 uur)
  • Doe het maximaal een uur lang: mensen hebben dan de hele zaterdag nog voor zich: het blijft dan een geringe inspanning
  • De hele wijk hoeft niet schoon: doe het een uur en niet langer. Als de groep te klein is om de hele wijk te doen, dan is dat jammer maar komt de rest een volgende keer
  • Laat de mensen in groepjes van twee lopen (gezellig)

 

Het is dus een heel eenvoudige opzet die je als contactpersoon weinig tijd kost.

 

Wil je starten, heb je materialen nodig? Neem dan contact op via de contactpagina

 

Omroep Houten heeft een leuk filmpje gemaakt over het wijkgericht zwerfvuil rapen door buurtbewoners: